E√©n van de dingen die je als kook- en bakliefhebber in huis moet hebben is het Zeeuwse knop bakblik. Zeeuw, import Zeeuw, ex-Zeeuw of Zeeland liefhebber, het maakt niet uit. Het Zeeuwse Knop bakblik is een eyecatcher in iedere keuken en je krijgt gegarandeerd leuke reacties wanneer je op een feestje zo’n prachtige Zeeuwse Knop taart op tafel zet.

Het Zeeuwse Knop bakblik is bedacht door Tinka Leene, beeldend kunstenaar en import Zeeuwse, net als ik. ūüėČ De Zeeuwse knop is het symbool van Zeeuwse trots en al eeuwenlang als sieraad een belangrijk onderdeel van de traditionele klederdracht. Het Zeeuwse Knop bakblik is gemaakt van stevig metaal, met een diameter van ongeveer 20 cm en een hoogte van 5,5 cm. Een mooi formaat dus voor een cake, kruidkoek of taart. Er zit een metalen ringetje aan, waarmee je het bakblik kunt ophangen, handig! Sinds de verschijning van het Zeeuwse Knop bakblik in 2010 zijn er al duizenden exemplaren verkocht en wereldwijd in gebruik genomen.

DSC_0791

Omdat Tinka na de verschijning van het bakblik z√≥ veel reacties kreeg, heeft ze in 2012 het Zeeuwse Knop bakboek uitgebracht. Het Zeeuwse Knop bakboek bevat inspirerende recepten, met foto’s van het eindresultaat. Maar dat is niet het enige! In het bakboek staan veel verhalen; over de geschiedenis van de Zeeuwse Knop, over het ontstaan van het bakblik en het bakboek en over de wereldwijde toepassing van het bakblik (van Zeeland tot Ierland, Tanzania, Georgi√ę en nog veel verder; Australi√ę!). Verder staan in het Zeeuwse Knop bakboek tientallen grote oude zwart-witfoto’s van Zeeuwse mensen in klederdracht van alle eilanden. Een bijzonder boek over samen bakken met een Zeeuws bakblik, wat veel meer is dan een simpel bakblik. Het is een symbool van Zeeuwse verbondenheid en dingen met elkaar delen, hoe eenvoudig dan ook.

DSC_0659             DSC_0661

Twee weken geleden kocht ik online het bakblik samen met het bakboek, dat had ik al veel eerder moeten doen! Er staan super veel leuke recepten in van zowel zoete als hartige taarten, die ik graag eens wil gaan uitproberen. Binnenkort krijgt het bakblik een mooi plaatsje aan de muur in onze keuken en de komende tijd gaan jullie zeker diverse Zeeuwse Knop bak creaties van mij zien! Wordt vervolgd..

Groetjes uit Zeeland,
Martine

PS Het Zeeuwse Knop bakblik en bakboek zijn o.a. te koop via www.zeeuwseknop.nl.