Aan het einde van de persdag van de eerste Zeeuwse hangcultuurmosselen bij Proef Zeeland kreeg ik 2 kilo mosselen mee naar huis. Super leuk natuurlijk, maar laat ik heel eerlijk zijn, ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik hier mee moest.. Ik had nog nooit mosselen klaargemaakt en de eerste keer met nieuwe producten koken is toch altijd weer een beetje spannend. Gelukkig is Google altijd een redder in nood en na het vergelijken van verschillende websites, had ik deze vier belangrijke handelingen ontdekt, die nodig waren voor ik kon gaan koken.

Voorbereiding

1. Spoel de mosselen onder stromend water.
Nou dat ging wel lukken! Hup alles in mijn afwasbak, de kraan open en spoelen maar.

2. Gooi alle kapotte mosselen weg.
Dat was ook niet zo moeilijk. Er zat een scheur in een paar mosselen of er was een stuk uit, die konden dus weg.

3. Verwijder de baardjes van de mosselen.
Huh?! Een baardje op mosselen, nog nooit van gehoord.. Wat is het? Hoe ziet het er uit? Hoe verwijder ik dat dan? Ik zocht verder op Google en warempel; mosselen hechten zich ergens aan vast met behulp van soort draden en dat kan er uit zien als een baardje. Gelukkig las ik ook meteen dat bij voorverpakte mosselen dit baardje meestal al verwijderd is. Bij een enkele mossel zag ik wat draden uitsteken, dus die trok ik er voorzichtig af.

4. Geef een flinke tik tegen een mossel die open blijft staan. Gaat hij niet dicht, dan is de mossel niet goed meer.
Tsjah, ook weer zoiets. De meeste mosselen waren echt bijna dicht en een aantal stonden wat verder open. Moest ik deze dan weggooien? Ik probeerde ermee tegen het keukenblad te tikken, maar ik zag niet echt verschil. Uiteindelijk heb ik er een paar apart gehouden, die echt een eindje open stonden, maar de meeste heb ik gewoon in de pan gedaan.

Fijn hoor, Google, maar er waren dus meer vragen bij gekomen, waar ik niet echt een antwoord op kon vinden. Toch maar eens een mosselexpert vragen… Maar goed, dat was de voorbereiding, toen kon het koken echt beginnen. Ik had wat verschillende recepten gelezen, maar ik maakte er mijn eigen creatie van, met de producten die ik op dat moment in huis had. Zonder mosselpan, maar gewoon in een grote emaille braadpan, dat was de enige waar alles in paste. We hebben gesmuld met z’n tweeën en achteraf nergens last van gehad, dus de bereiding is goed gegaan, haha. De lucht in ons huis bleef wel lang hangen, dus ik ga zeker niet wekelijks mosselen koken. Wel lijkt het me leuk om nog een keer een wokgerecht of een ovengerecht met mosselen te maken, dus er komt zeker een vervolg poging. Wil jij ook mosselen koken? Volg dan dit super makkelijke mosselrecept, hiermee is het mij ook gelukt!

Recept voor gekookte mosselen

Dit heb je nodig voor 2 personen:
– 2 kg mosselen
– 400 gram roerbakgroenten (of 1 ui, 1 prei en 1 wortel in stukken gesneden)
– 1 flesje bier (300 ml)

Zo maak je het:
1. Doe de groenten met de mosselen en het bier in een grote pan en breng deze met gesloten deksel op hoog vuur aan de kook.
2. Zodra het geheel kookt (er komen grote bellen omhoog of het deksel komt omhoog) haal je het deksel er af. Schep de mosselen om en doe het deksel er weer terug op. Herhaal dit nog twee keer. Totaal moeten de mosselen ongeveer 5-8 minuten koken. Als alle mosselen open staan dan zijn ze gaar.
3. Serveer de mosselen uit de pan, lekker met een sausje en stokbrood of frietjes. Eet smakelijk!

Voedingswaarde:
Met 1 kilo mosselen krijg je ongeveer 300 gram mosselvlees binnen. Volgens de Nederlandse voedingswaardetabel bevat dit 222 kcal, 29,4 gram eiwit, 6 gram koolhydraten en 9 gram vet, waarvan 3 gram verzadigd vet. Mosselen zijn dus eiwitrijk, koolhydraatarm en vetarm!