De afgelopen maanden heb ik regelmatig gezocht op dagschema’s voor baby’s. In eerste instantie over slapen en borstvoeding, maar later ook over het geven en opbouwen van de eerste hapjes. Het leek me leuk om het huidige voedingsschema van onze Jason te delen, als inspiratie voor andere moeders, maar ook voor mezelf voor later. In deze blog dus mijn persoonlijke ervaring van een voedingsschema voor een baby van 6 maanden. Ik heb zijn slaapjes in het schema verwerkt, omdat het voedingsschema hierdoor af en toe een beetje afwijkt. Het blijft tenslotte een klein mensje die nog geen klok kan kijken 🙂 Ik probeer een beetje structuur aan te brengen in zijn dag, omdat dat zowel voor hem als voor ons fijn werkt. Toch volgen we ook een beetje zijn ritme op gevoel, dus er zijn regelmatig dagen dat we hier ook vanaf wijken. Ik vertel er in het schema meer over, dus lees snel verder!
Voedingsschema baby 6 maanden
Fles en fruit
Jason wordt meestal tussen 07.00u en 08.00u wakker en heeft dan behoorlijk trek. Hij slaapt lange nachten (10-12 uur), dus logisch dat hij dan even wat extra nodig heeft. De afgelopen maanden gaf ik in de ochtend zelf borstvoeding, lekker als knuffelmomentje nog even samen in het grote bed. Nu de borstvoeding is afgebouwd beginnen we met een fles van 150ml met 5 scheppen melkpoeder (opvolgmelk van Nutricia). Meer gaat er niet in, want na een nacht slapen wil hij heel graag spelen. We spelen en kroelen een poosje samen en dan geef ik rond 09.00u een fruithapje (geprakt of gepureerd). Hij eet ongeveer 30 gram en zijn favoriet is momenteel mango. Afhankelijk van hoe laat hij in de ochtend wakker was, gaat hij tussen half 10 en half 11 weer slapen. Voor het ochtendslaapje geef ik hem nog een klein flesje van 90ml met 3 scheppen of 120ml met 4 scheppen, afhankelijk van hoe goed hij de eerste fles heeft opgedronken. Na dit flesje is hij echt helemaal bijgetankt na de lange nacht, wordt hij lekker rozig en slaapt hij vaak wel 2 uren. Geef ik dat kleine flesje niet, dan slaapt hij maar 1 uurtje en blijft dan jengelig, dus ik heb er voor gekozen om dat tweede flesje in de ochtend wel te geven. Een tevreden baby is ten slotte veel leuker om de dag verder mee in te gaan!
Ochtendslaapje, brood en fles
Tussen half 12 en half 1 is hij wakker na zijn ochtendslaapje, dus tijd voor de lunch. Vanaf 6 maanden mag je stukjes brood gaan proberen en dat gaat er bij ons meneertje wel in! Eerst maakte ik het brood een beetje nat met wat opvolgmelk, maar nu gaat het in hele kleine muizenhapjes ook zonder melk. We doen er een beetje boter op en soms wat appelstroop of pindakaas. Jason vindt het brood eten nog wel wat lastig, met 1 tand is kauwen ook nog niet zo makkelijk 😉 Daarom geven we er een klein beetje water in een flesje bij, zodat hij het makkelijker weg kan slikken. Hij eet ongeveer 1/4 bruine boterham, zonder korsten. Daarna gaan we meestal lekker wandelen en is het tijd voor zijn volgende fles. We maken dan 180ml met 6 scheppen en het deel wat hij niet direct opdrinkt, geef ik alsnog boven op zijn kamer, vlak voor het middagslaapje.
Middagslaapje en fles
Het middagslaapje is heel wisselend. De ene keer slaapt hij ook in de middag 2 uren en de andere keer is hij na 45 minuten al weer wakker. Bij een kort slaapje redt hij het echt niet tot de avond en leggen we hem einde van de middag nog een keer in bed voor een kort slaapje. Momenteel zijn we door de corona maatregelen toch altijd thuis, dus zijn alle slaapjes in bed. Daarvoor gebeurde het ook wel eens dat hij een kort slaapje in de wagen of in de auto deed, wanneer we er in de middag op uit gingen. Ik probeerde dan aan te houden dat hij minimaal 1 van de 2 langere slaapjes per dag in zijn bed deed (of in bed bij de gastouder), want daar rust een baby toch het best uit. Slaapjes zijn heel belangrijk voor het herstellen, voor het verwerken van alle prikkels en voor de ontwikkeling, dus ik probeer die structuur er daarom wel in te houden. Afhankelijk van zijn middagslaapje(s) krijgt hij dus ergens tussen 16.00u en 17.00u zijn derde voeding (180ml en 6 scheppen).
Groente
Aan het einde van de middag laten we hem meestal gewoon even zelf spelen in de box, op een kleed of andere veilige plek. Ergens tussen 17.00u en 18.00u ga ik koken en ik probeer hem vanaf het begin al bij die maaltijd te betrekken. Zo zit hij meestal in zijn wipstoel op de keuken wanneer ik aan het koken ben. Tijdens de avondmaaltijd zit hij bij één van ons op schoot of in de kinderstoel of wipstoel. Smaakbeleving is namelijk niet alleen proeven, maar ook kijken, ruiken en voelen. Al die belevingen probeer ik nu al mee te geven, omdat uit onderzoek is gebleken dat kinderen dan veel gevarieerder eten en ook meer lusten. Tijdens het koken of tijdens onze maaltijd krijgt Jason een groentehapje (geprakt of gepureerd). Er staat een voorraadje verse groentehapjes voor hem in de vriezer, die ik heb bereid in een Philips babyvoedingmaker. Super fijn ding, waarmee je kunt stomen, pureren, ontdooien en verwarmen in 1. Momenteel eet Jason nog puur groente, maar voor de volgende hapjes ga ik het mengen met aardappel of zoete aardappel, zodat hij ook die smaken gaat ontdekken. Ik plan af en toe een kooksessie waarbij ik 3 varianten maak, dan heb ik in 2 uurtjes tijd een voorraad voor 2-3 weken in de vriezer.
Fles en naar bed
Na het avondeten gaat Jason in bad, geven we de laatste fles (180ml met 6 scheppen) en gaat hij tussen 19.00u-20.00u naar bed. Wat betreft de nachten: het gebeurt nog wel eens dat hij ofwel in de late avond (tussen 23.00-24.00u) of in de vroege ochtend (tussen 04.00u-05.00u) heel verdrietig is, omdat hij heeft gepoept of omdat hij echt honger heeft. Ook wanneer hij verkouden is of er tandjes doorkomen, zijn de nachten vaak gebroken. Er wordt gezegd dat een baby na 6 maanden geen nachtvoeding meer nodig heeft, maar ik geloof dat ik op deze momenten mag luisteren naar zijn behoefte en geef dan gewoon een klein flesje (meestal 120ml + 4 scheppen). Juist omdat hij veel nachten wel doorslaapt, voelt het voor mij prettig om deze gebroken nachten tegemoet te komen aan zijn verzoek. We kroelen dan wat en hij valt tijdens het flesje lekker in slaap, terwijl hij veel langer blijft huilen als we dat niet doen.
Voedingsschema kort samengevat
Jason krijgt momenteel dus 4-5 flesvoedingen, globaal rond 7.30/9.30/13.00/16.00/19.00u. Eigenlijk vind ik die 2 flessen in de ochtend 1 grote voeding, maar omdat hij dan geen grote portie in 1 keer drinkt, verdeel ik het over 2 porties. Naast de 4 flesvoedingen krijgt hij nu dagelijks in de ochtend wat fruit, tussen de middag een stukje brood en bij de avondmaaltijd wat groente.




Mijn inspiratie voor een dagschema
Wat betreft het slaapschema gebruik ik de wakker tijden uit het boek Baby in een droomritme als richtlijn (klik hier om het boek te bekijken). Voor een baby van 6 maanden geldt dan een wakker tijd van ongeveer 120 minuten. Dat betekent dat Jason vanaf het moment dat hij wakker wordt na 2 uur weer op bed zou moeten liggen. Ik kijk en luister per dag naar zijn signalen en op basis daarvan bepaal ik onze eigen wakker tijd. Vaak is hij in de ochtend wel iets langer wakker, tussen zijn 2 slaapjes wel ongeveer die 2 uur en voor dat hij de nacht in gaat ook weer wat langer.
Voor het voedingsschema gebruik ik de informatie over baby’s van het Voedingscentrum (klik hier voor de informatie). Op de website van het Voedingscentrum vind je handige schema’s over het opbouwen van de eerste hapjes en over welke producten je beter nog niet kunt geven aan je baby. Voor volwassenen heeft de Puur Gezond piramide mijn voorkeur boven de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, maar voor kinderen vind ik de informatie van het Voedingscentrum wel heel passend en prettig.
Ik ben heel benieuwd of je wat hebt aan mijn verhaal en of dit lijkt op jouw voedingsschema bij een baby van 6 maanden. Laat gerust hieronder een reactie achter, ik vind het leuk om van je te horen!