Toen Stichting Tholen Beter Bekend aan mij vroeg of ik een blogtrip wilde organiseren op eiland Tholen, hoefde ik geen moment te twijfelen. Ik hou van ‘mijn’ eiland, ik vind het ontzettend leuk om events te organiseren en ik deel mijn ervaringen graag met anderen, dus ja natuurlijk! Na het nodige voorwerk was het half mei zo ver en nam ik 9 bloggers vanuit het hele land 2 dagen mee op een ‘Proef & Beleef Eiland Tholen’ blogtrip.

Dag 1 Eiland Tholen blogtrip

Na een hartelijke ontvangst (mét natuurlijk een Zeeuwse bolus) in Poortvliet bij Landschapscamping Kruytenburg krijgen we daar een rondleiding door de kruidentuin. Je vindt hier meer dan 400 soorten kruiden, met elk een eigen verhaal. Leuk detail: wanneer je hier op de camping verblijft, mag je zelf wat komen plukken om te gebruiken in je maaltijd. Ik zou wel uren kunnen verblijven in deze tuin, maar de fietsen staan klaar! Na een mooi stukje trappen door de polder, maken we een tussenstop bij het Wegwijs Lokaal in Sint-Maartensdijk. Dit gezellige winkeltje zit in het oude VVV-kantoor en is niet alleen handig om je wegwijs te maken op eiland Tholen, maar je gaat hier het liefst ook nog eens met een volle tas weg. Van Zeeuwse sapjes tot bakmixen, likeurtjes en mooie cadeau artikelen, allemaal even leuk en lekker! Na een heerlijke verfrissing stappen we terug op de fiets voor een pittig stukje (jaja die Zeeuwse wind hé) naar Stavenisse. Gelukkig staat er bij Restaurant ‘t Packhuys een heerlijke lunch op ons te wachten, mét zon en uitzicht over de haven. Op en top Zeeuws genieten.

Na de lunch rijden we rustig terug naar Kruytenburg om de fietsen in te leveren en vervolgen we het programma met de auto. Een bezoekje aan de Thoolse streekproductenveiling in Sint-Annaland staat op het programma en vol enthousiasme bieden de bloggers mee naar komkommers, mosterd, paling, likeur en vele andere lekkernijen. Ook Omroep Zeeland schuift nog even aan voor leuke video over de blogtrip. Na de veiling droppen we onze spullen bij Chaletparc Krabbenkreek, waar we mogen overnachten. Vanaf het park wandelen we naar Restaurant Buutengaets, waar we verwend worden met een zalig 3-gangen streekdiner. Ook hier genieten we van het uitzicht op het water, nu met ondergaande zon.

Dag 2 Eiland Tholen blogtrip

Na een korte nacht (gezelligheid kent geen tijd…) slapen, staat bij Brasserie De Deu-Braek een heerlijk ontbijt op ons te wachten, compleet met Zeeuwse ‘wosteballetjes’. Met een goed gevulde maag moeten we vervolgens onze eigen solex aanrennen voor een fijn rondje touren. Deels buitendijks en deels door de polder rijden we naar het einde van de Gemaalweg bij Sint-Maartensdijk, waar Lenie Ponse (Staatsbosbeheer) ons opwacht voor een nattelaarzentocht en de Thoolse Bode ook even aansluit voor een leuk artikel. Vol enthousiasme vertelt Lenie over zeegroenten, plantjes, beestjes en ander moois wat op de slikken en schorren van eiland Tholen is te vinden. Na een flink stukje ploeteren verrast ze ons met een uitgebreide proeverij van zilte groenten, haas, gans, zeewier en meer. We pruttelen met de solexen terug naar Sint-Annaland en gaan vanuit daar weer verder met de auto.

Oud-Vossemeer is de volgende stop, met een bezoekje aan het Roosevelt Informatiecentrum en een heerlijke 3-gangen lunch bij Restaurant Huys van Roosevelt. Geen vis dit keer, maar een flinke burger van Thoolse dikbil of een smaakvolle vegaburger voor de niet-vleeseters. Het leuke van dit restaurant vind ik dat de Amerikaanse ‘Roosevelt’-sfeer overal in terug komt, maar wel met een Zeeuws tintje. We sluiten de blogtrip af met een mini stadswandeling door het pittoreske deel van stadje Tholen, waarbij ook de Eendrachtbode nog even present is voor een artikel. Moe, maar heel voldaan eindigen we met een hapje en drankje bij Eetcafé Hart van Tholen.

Wat heb ik weer genoten van mijn eiland Tholen! Een aantal plekjes waren al favoriet bij mij en een aantal was ik nog nooit geweest, dus ook ik ontdek nog elke keer wat nieuws. Er is nog veel meer te doen, te zien en te proeven, maar dat doen we wellicht een volgende keer. Dank aan Stichting Tholen Beter Bekend voor deze te gekke opdracht en dank aan alle bedrijven voor het sponsoren van het eten/drinken en de activiteiten.

Meer info over al het moois op eiland Tholen vind je op www.eilandtholen.nl.

 

Groetjes Martine