Donderdag 29 maart, vandaag is het zover; de officiële opening van het Oosterscheldekreeft seizoen 2018. Ik mocht weer twee dagen op pad om culinair Zeeland te ontdekken en heb genoten van Noord-Beveland en Schouwe-Duiveland. Omdat het voor mij de tweede keer is, weet ik al een beetje wat er gaat gebeuren, maar ik vind het toch wel weer heel tof dat ik er bij mag zijn. En zowaar, na 2 dagen druilerig weer tijdens de persreis schijnt vandaag toch weer de zon!

In de Premierlounge van het bedrijf Krijn Verwijs uit Yerseke trapt Luit Ezinga (voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft) het programma af. Hij nodigt de eregasten Claudia en Jannis Brevet naar voren, die beide met de helicopter zijn ingevlogen. Het echtpaar Brevet runt samen het (met 3 Michelin sterren bekroonde) restaurant Inter Scaldis in Kruiningen. Vervolgens wordt de jaarlijkse kreeftenkoningin geïntroduceerd; Marianne Bout van de bekende mosselhandel Bout te Bruinisse. Ook wordt de kreeftenwijn van het jaar voorgesteld; een frisse Chardonnay met een prachtig etiket, ontworpen door de jonge (negentienjarige!) Nouria Verhage uit Zierikzee

Na alle officiële praatjes gaan we aan boord van de Frisia. We varen met een aantal andere prachtige schepen richting de Oosterschelde, waar de eerste kreeftenkorven worden gelicht. Het is fris op het dek en dringen met de pers, dus ik kijk lekker vanachter het glas naar het spektakel. Het hoogtepunt is voor mij wel alle proeverijtjes van oesters, broodjes en natuurlijk een flink stuk kreeft op mijn bord! Ik blijf kreeft eten toch maar een apart iets vinden, maar smul er zeker van.

Na de lunch zijn we teruggekeerd in Zierikzee en vind ik het na 2 dagen van hot naar her wel goed geweest. Ik neem afscheid van Balthasar Roessing (organisator van de persreis) en ga lekker naar huis om bij te komen van alle indrukken en alle Zeeuwse lekkernijen. Ik vond het weer fantastisch.

Groetjes Martine

 

PS. Later die dag hoor ik dat de eerste Oosterscheldekreeft van 2018 is geveild voor een bedrag van €22.500,- ter behoefte van War Child. De veiling vond plaats bij Vismijn Colijnsplaat en de koper met het gulle bod was Simonis van Viswinkel en Restaurant Simonis uit Scheveningen.