Donderdag 30 maart, vandaag is het zover; de officiële opening van het Oosterscheldekreeft seizoen 2017. Na twee dagen culinair genieten op Tholen en op Schouwen-Duiveland is dit de afsluiting en het hoogtepunt van de persreis. Ik rijd vol verwachting naar Zierikzee, waar het hele gebeuren gaat plaatsvinden. In de Premierlounge van het bedrijf Krijn Verwijs uit Yerseke is het al een drukte van belang. Gelukkig kom ik een aantal journalisten tegen die ik heb ontmoet tijdens de persreis. Luit Ezinga, voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft, trapt het programma af en dan is het even spannend, want wie is dit jaar de mystery guest? Ik sta buiten te kijken en ik heb geen flauw idee wie de jongedame is die met de helikopter wordt ingevlogen. Meneer Ezinga vertelt dat de organisatie het dit jaar anders heeft aangepakt. Er is een echte Oosterscheldekreeftkoningin gekozen; Olivia de Bree, dochter van Bart de Bree (eigenaar Hostellerie Schuddebeurs). Olivia zal een jaar lang ambassadrice zijn van de Oosterscheldekreeft, wat leuk!

  

Eerste Oosterscheldekreeft

Na de introductie van kreeftenkoningin Olivia ga ik aan boord van de Frisia. We varen met zo’n 15 schepen richting de Oosterschelde, waar de eerste kreeftenkorven gelicht worden. Met een klein bootje worden de eerste kreeften binnen gehaald en overhandigd aan Olivia en chef-kok Jaco Bakker. Het is koud op het dek en dringen voor een plekje met de camera, dus ik laat het lekker gebeuren en ik ga aan tafel. Ik proef een paar heerlijke oesters en we krijgen broodjes en kreeftensoep geserveerd. Vervolgens krijg ik mijn allereerste kreeft opgediend, dat wordt een uitdaging! Ik vind het lekker, vooral het vlees uit de scharen, maar niet heel bijzonder van smaak. Natuurlijk is er ook een bijpassende Kreeftenwijn, maar na twee culinaire dagen met veel hapjes en drankjes beperk ik de wijn tot één glaasje..

  

Na de lunch geniet ik op het bovendek van de Frisia nog even van de zon met een aantal andere foodbloggers en journalisten. Vervolgens neem ik afscheid van Balthasar Roessingh (organisator van de persreis) en ga ik lekker terug naar huis om in de zon verder te genieten. Er is nog een afterparty bij Café de Biet, maar ik vind het wel genoeg geweest. Ik heb ontzettend genoten van de persreis op Tholen en Schouwen-Duiveland en ik vond het heel gaaf om aanwezig te mogen zijn bij de opening van het Oosterscheldekreeft seizoen. Ik hoop dat er nog veel culinaire persreisjes gaan komen!

Zeeuwse groetjes,
Martine

P.S. Later die dag hoor ik dat de eerste Oosterscheldekreeft is geveild voor een recordbedrag van €41.000,-! De veiling vond plaats bij Vismijn Colijnsplaat en de firma Adri & Zoon zijn de winnaars van de veiling. De opbrengst van de veiling gaat elk jaar naar een goed doel, dit jaar is gekozen voor de Dirk Kuyt Foundation. Deze stichting maakt zich sterk voor het organiseren van sportevenementen voor mensen met een beperking.