Vorige week deelde ik in de Instagram stories een figuurlijke ‘schop onder de kont’ uit om op gewicht te blijven tijdens deze gekke #blijfthuis periode. Ik kreeg heel wisselende reacties op deze stories en daardoor ontstonden mooie gesprekken. Over tijd tekort komen doordat je nu moet thuiswerken (wat al anders is), maar ook juf moet spelen voor je kinderen en het huishouden ook nooit stopt. Over sportscholen die dicht zijn terwijl je net zo lekker bezig was en waardoor de motivatie om te gaan sporten nu opeens weg is. En over de spanning die je ervaart doordat mensen in je omgeving ziek zijn of in de zorg werken met mensen die heel ziek zijn. Over emoties door de onzekerheid, door alle veranderingen of door het gevoel op alle vlakken te falen. Over jezelf een mislukking vinden omdat het niet lukt om van die paaseitjes af te blijven.

Ondanks dat ik eigenlijk niet mee wilde gaan in de online stroom van (hopelijk goedbedoelde) tips en adviezen voor op gewicht blijven tijdens de corona crisis, ga ik het toch doen. Omdat ik merkte dat er nog zoveel behoefte aan is en om je een hart onder de riem te steken. Op basis van de gesprekken die ik had heb ik 3 veel genoemde onderwerpen voor je uitgeschreven. We weten niet hoe lang de #blijfthuis periode nog duurt, maar voor zolang het duurt (en wellicht ook daarna) heb je wellicht iets aan mijn tips.

1. Luister nu eens echt naar je lijf en je gevoel

Ben jij mega relaxt, geniet je eigenlijk wel van lekker veel thuis zijn en vind je het wel rustig zo, super fijn! Maar als je het even allemaal niet trekt, kom daar dan ook voor uit. Juist als vrouw, moeder of partner zijn we er ontzettend goed in om onszelf groot te houden en al die ballen hoog te houden. Maar weet je, dat hoeft niet altijd. Je mag boos, verdrietig, teleurgesteld, gespannen of ontevreden zijn. Omdat je thuiswerken heel lastig vindt, omdat je kinderen de boel op stelten zetten, omdat je geen moment voor jezelf hebt, omdat je financiële zorgen hebt of omdat de vakantie waar je zo lang naar uitkeek nu niet doorgaat. Verstop die gevoelens of emoties niet, want het komt er hoe dan ook uit. Reageer ze niet af op je kinderen of partner, maar maak bespreekbaar wat je voelt of zeg sorry voor je uitbarsting. Ja, ook tegen je kinderen. Zeg wat je dwars zit, schrijf op waar je tegen aan loopt of noteer waar het steeds mis gaat. Echt, alles is oké.

MAAR…

Ja, er is een maar. Alles is oké, maar… Blijf niet badderen in negatieve gevoelens. Ik geloof dat een positieve mindset een belangrijk onderdeel is van een gezond en gelukkig leven. Sta dus stil bij jouw gevoelens en luister eens naar wat je lijf of hoofd zegt. Maar verstop jezelf niet wekenlang onder een dekentje op de bank en stop jezelf niet dagelijks vol met chocolade. Verschuil jezelf ook niet elke dag opnieuw achter je kinderen, je huishouden, je partner, je werk of allerlei andere dingen. Ja, het is oké als het een dag niet loopt en je dan maar friet bestelt. Maar je maakt mij niet wijs dat dat de afgelopen 3 weken (en de nog onbepaalde komende weken) elke dag zo was. Want dan wordt het wellicht tijd om je dagplanning toch eens kritisch te gaan bekijken, vooral wanneer je op gewicht wilt blijven. Ja, het is oké als je deze periode je best doet om alles draaiende te houden en dat daardoor jouw afslankdoel even op een lager pitje staat. Maar maak er geen excuus van om 10 kilo in 2 maanden aan te komen. Sta eens stil bij de vraag: “wat heb ik nu nodig om mezelf beter te voelen?”. Ik durf met zekerheid te zeggen dat die zak M&M’s dan vaak niet het antwoord zijn.

2. Creëer (een beetje) structuur

Denk je nu meteen aan strakke schema’s en eindeloze to do lijstjes? Nee, dat bedoel ik niet. Ik zie op social media zo’n beetje 2 kampen ontstaan. De mensen die alles volgens een schema doen of de mensen die alles los laten en ‘op gevoel’ doen. Mijn voorkeur zou de middenweg zijn. Laat los dat ALLES wat je voorheen deed op een dag nu ook moet. Schrijf eens een top 3 op van wat je vandaag graag zou willen doen, in plaats van een ellenlange lijst in je hoofd. Wanneer jij en je partner allebei (thuis) moeten werken, kan het goed zijn om samen eens om de tafel te gaan zitten en te bespreken hoe jullie (tijdelijk) de werktijden en taken als ouders of huishoudelijke taken kunnen verdelen. Deze bijzondere situatie kan vragen om bijzondere oplossingen, dus wellicht moet je de ‘normale’ werktijden en takenverdeling even loslaten.

Bedenk wat een fijne dagplanning zou kunnen zijn om toe te komen aan wat schoolwerk, wat taken voor jouw werk, wat tijd voor eten en bewegen en eventueel wat vrije tijd voor jezelf (en je kinderen of partner). Wellicht is tot 10u op bed blijven liggen geen goed idee, als dat er uiteindelijk voor zorgt dat je maar een kant en klare maaltijd in de magnetron of oven schuift en er elke avond van baalt dat je nog dingen voor je werk moet doen. Wat betreft de maaltijden kan het goed zijn om wel een ritme aan te houden van 3 hoofdmaaltijden. Want als je dat loslaat en dan juist gaat snaaien, wordt het lastiger om op gewicht te blijven. Lukt het allemaal een dag niet, wees dan niet te hard voor jezelf. Je doet je best en morgen weer een nieuwe dag, met nieuwe kansen.

3. Kies, eet en leef bewust

Probeer jezelf niet mee te laten slepen in ‘de waan van de dag’, maar kies, eet en leef bewust. Stop met eindeloos scrollen op social media en kijk niet meer dan 1 of 2 keer per dag naar het nieuws. Echt, je wordt er een blijer mens van als je de schermen eens uit zet en bewust geniet van de zon, jouw gezin en al het moois om je heen wat er nog wél is. Baal je er van dat je te weinig beweging hebt? Plan vooraf een dagelijks moment in voor beweging. Ga wandelen, fietsen of doe een work-out in huis, in de tuin of op je balkon. Misschien heb jij juist wel meer behoefte aan ontspanning, luister dan eens een meditatie, volg online een yoga les of eindig de dag met een lekker warm bad en een boek.

Wil je wat gezonder gaan eten? Maak een weekmenu, in ieder geval voor de warme maaltijd en misschien zelfs ook wel voor ontbijt en lunch. Op basis hiervan kun je een boodschappenlijst maken en zorg je er voor dat je de gezonde basis in huis hebt. Aangezien ook in de supermarkten nu allerlei regels gelden, is het juist fijn om slechts 1 of 2 keer per week met een lijstje boodschappen te doen. Maak tijd voor een gezonde maaltijd, eet bewust aan tafel, zodat je even een ‘pauze’ creëert voor jezelf. Lukt het niet om elke dag te koken? Wellicht kun je dan regelmatig een dubbele portie koken of maak in het weekend wat tijd om wat maaltijden voor te bereiden. En heb je momenteel echt geen idee waar je moet beginnen, zorg dan eerst voor helderheid over wat je nu eigenlijk aan het doen bent. Wat eet je nu, wat doe je aan beweging en ontspanning? Houd eens een dagboekje bij en ga vervolgens in kleine stapjes aan de slag. Vandaag eet ik 2 stuks fruit. Ja, zo klein kan de eerste stap al zijn. Herhaal die stap een aantal dagen en pak dan pas de volgende stap. Je krijgt echt zoveel meer motivatie en plezier van 2 doelen die goed gaan, dan van 10 doelen, waarvan er ‘maar’ 2 goed gaan. Je krijgt hetzelfde voor elkaar, maar het gevoel hierbij is heel anders. Snap je mijn punt?

Durf om hulp te vragen!

Denk jij nu: “het zal mij een zorg zijn of ik op gewicht blijf deze periode, ik laat alles lekker los”, ook prima! Dat is een bewuste keuze en dan zijn mijn tips wellicht niet aan jou besteed. Doe vooral wat voor jou goed voelt. Maar ga dan achteraf niet zeuren dat je zoveel bent aangekomen en dat het niet lukt om de kilo’s er weer af te krijgen. Ik ben er van overtuigd dat het ook in deze periode prima moet kunnen om op gewicht te blijven. Ja, ook met lekker genieten van een frietje mayo, wat paaseitjes en een glaasje wijn. Maar misschien niet allemaal op dezelfde dag…

Merk je nu dat het in jouw situatie toch lastig is, maak dan een afspraak voor persoonlijk advies bij een diëtist of gewichtsconsulent. Of merk je dat jouw gevoelens wel heel erg negatief worden of blijven, schakel dan hulp in van een coach of therapeut en blijf er niet mee lopen. Veel coaches en therapeuten doen momenteel de afspraken gewoon online met videobellen, dus informeer naar de mogelijkheden. Wie weet levert het jou veel meer positiviteit op voor de komende tijd en dat gun ik elke vrouw!

Meer tips over afvallen of op gewicht blijven vind je hier.