Tijdens de culinaire persreis voorafgaand aan de opening van het Oosterscheldekreeftseizoen mocht ik lunchen bij Restaurant Buutengaets in Sint-Annaland. Ik kreeg een heerlijk gerecht met zeebaars, zoete aardappelpuree en lamsoren. Deze verrassende smaakcombinatie inspireerde mij om er zelf mee te gaan experimenteren in de keuken. Lamsoren is een typisch Zeeuwse groente met een zilte smaak en kan op veel verschillende manieren gebruikt worden in gerechten. Deze combinatie van lamsoren met zoete aardappel vind ik super lekker en het is ook nog eens gemakkelijk te maken met maar 3 hoofdingrediënten!

Dit heb je nodig voor 1 portie:
– 200 gram zoete aardappel
– 200 gram lamsoren
– 120 gram visfilet naar keuze (ik heb gekozen voor scholfilet)
Voor de bereiding: roomboter, olijfolie, viskruiden, peper, zout

Zo maak je het:
1. Schil de aardappelen en snijd deze in stukken. Doe de aardappelen in een pan met water en breng het aan de kook. Kook ongeveer 15 minuten. Giet de aardappelen af en stamp deze tot een puree. Breng op smaak met een klontje roomboter, wat peper en zout.
2. Verwarm in een bakpan een klontje roomboter. Strooi wat viskruiden op beide kanten van de visfilet en bak de visfilet aan beide kanten 3-4 minuten in de pan.
3. Was de lamsoren en verwijder harde takjes en bruine blaadjes. Verwarm in een wokpan 1 eetlepel olijfolie en wok de lamsoren 5 minuten.
4. Schep de aardappelpuree, lamsoren en visfilet op een bord en eet smakelijk!

Voedingswaarde:
Dit gerecht bevat ongeveer 400 kilocalorieën, 28,2 gram eiwit, 47,7 gram koolhydraten en 9,3 gram vet, waarvan 4,1 gram verzadigd vet.