Prei taart is een gerecht wat zowel voor lunch als diner gegeten kan worden. Dit recept is gemaakt zonder deegbodem en dus koolhydraatarm. Genieten met minder koolhydraten is helemaal niet moeilijk!
Ik maak dit gerecht regelmatig als ‘mealprep’ en zet dan een paar porties in de koelkast, zodat ik (en mijn man) eens wat anders heb als lunch. Als lunch heb ik voldoende aan 1 portie. Als diner eet ik 1,5 tot 2 porties of gewoon 1 portie met een aanvulling van bijvoorbeeld een soep of salade.
Dit recept is voor 4 porties.
Dit heb je nodig:
- 100g rundergehakt
- 125g spekblokjes of reepjes
- 400g prei
- 1 rode ui
- 4 eieren
- 125ml crème fraîche light
- 80g geraspte kaas 30+
- kruiden (kerriepoeder, paprikapoeder, peper, zout)
- 1 eetlepel olijfolie
Zo maak je de prei taart:
- Snipper de ui en snijd de prei in in ringen.
- Verhit een wokpan en rul hierin het gehakt bruin en gaar (olie is niet nodig). Bak vervolgens de spekjes even mee en daarna de ui en prei kort, zodat de prei iets slinkt (zo’n 3-4 minuten).
- Voeg kruiden naar smaak toe aan het vlees-groente mengsel, bijvoorbeeld een theelepel paprikapoeder, een theelepel kerriepoeder en een beetje peper en zout. Varieer eventueel met andere kruiden.
- Kluts in een schaaltje of maatbeker de eieren met de crème fraîche.
- Verdeel 1 eetlepel olijfolie in een ovenschaal. Schenk 1/4 van het ei mengsel in de ovenschaal. Schep vervolgens de groenten en gehakt in de ovenschaal en verdeel de rest van het ei mengsel hier overheen. Schep alles voorzichtig door elkaar en druk daarna met een vork alles tot een egaal geheel.
- Verdeel de geraspte kaas over de ovenschaal.
- Bak de prei taart op 180 graden in de oven voor 30-40 minuten tot een goudbruine kleur.
Eet smakelijk!
Voedingswaarde:
Een portie prei taart (dus 1/4) bevat ongeveer 442 kilocalorieën, 31,2 gram eiwit, 8,1 gram koolhydraat, 30,9 gram vet, waarvan 14,4 gram verzadigd vet en 3,6 gram vezels. Dit is berekend met de Eetmeter van het Voedingscentrum.
Tips:
- Ik kies zelf vaak voor gemak en koop een zak gesneden prei van 400g, dan ben ik nog sneller klaar 🙂
- Omdat dit gerecht best rijk is aan vetten, kies ik zelf voor crème fraîche light en 30+ kaas. Dit doet naar mijn mening niks af aan de smaak van het gerecht en zo bespaar je per portie niet alleen bijna 70 kcal, maar ook 8 gram vet en 5,5 gram verzadigd vet. Dat is voor 1 maaltijd een mooie winst!


Wil jij afvallen zonder een streng dieet te volgen?
Vind jij het lastig om balans te vinden?
Wil je graag gezonder eten, maar ook lekker genieten?
Ben jij op zoek naar weekmenu's met lekkere, makkelijke én gezonde recepten?
Koop dan nu mijn Zomerslank voedingsplan. In dit e-book vind je 4 complete weekmenu's met wel meer dan 50 recepten en allerlei tips over lekker genieten en toch afvallen.