Je denkt dat je al best gezond eet, maar het afvallen lukt niet. Of je vindt dat je helemaal niet zoveel eet, maar er komt steeds weer een kilo bij. In mijn eerste blog hierover vertelde ik dat de waarheid soms iets anders ligt en gaf ik je een hulpmiddel voor de eerste stap; bewustwording. Veel mensen overschatten hoeveel voeding ze nodig hebben en onderschatten hoeveel ze binnen krijgen. In deze blog laat ik je aan de hand van een praktijkvoorbeeld zien hoe je kritisch naar je voedingsinname kunt kijken. Wellicht heb jij hiermee een verklaring waarom het afvallen bij jou niet lukt.

Praktijkvoorbeeld

Ik krijg een dame in mijn praktijk met zo’n 10 kg overgewicht. De afgelopen jaren komt mevrouw steeds aan, terwijl ze vindt dat ze helemaal niet zo veel eet. 3-4 dagen per week loopt mevrouw op het werk toch wel zo’n tienduizend stappen, maar de rest van de week heeft ze weinig beweging. Mevrouw eet doordeweeks als ontbijt 2 sneetjes brood met boter en divers beleg, de lunch is hetzelfde. Tussendoor eet mevrouw wat komijnekaas of een stuk fruit. De warme maaltijd is soms Hollands met aardappelen, vlees, groente, maar liever eet mevrouw een flink bord pasta of rijstgerecht. Ze gebruikt geen dessert, maar drinkt wel graag 1 of meerdere wijntjes bij de warme maaltijd. Ze eet geen koekjes, snoept bijna nooit, dus die wijntjes mag toch wel een keer?! In het weekend eet mevrouw graag harde broodjes met beleg, een gekookt eitje, een sapje en koken ze om beurten met vrienden een uitgebreid diner, met natuurlijk meerdere wijntjes erbij.

Eetmeter

Om een idee te krijgen van jouw voedingsinname kun je dit berekenen met behulp van een app of een programma. Er zijn diverse gratis mogelijkheden, zoals MyFitnessPal, FatSecret en MijnEetmeter. Ook kan het op papier, als je een boekje hebt met voedingswaarden van producten. Ik vind het programma MijnEetmeter van het Voedingscentrum erg prettig, omdat je op de computer (of laptop) een uitgebreid overzicht kan weergeven van alle voedingsstoffen die je binnen krijgt. Dit programma is gratis, je moet alleen een account aanmaken met jouw gegevens.

Voor de mevrouw uit het voorbeeld heb ik twee dagen ingevoerd in MijnEetmeter. Een doordeweekse dag –> Overzicht praktijkvoorbeeld doordeweeks en een weekenddag –> Overzicht praktijkvoorbeeld weekend. Op een normale dag krijgt mevrouw ongeveer 1500 kilocalorieën binnen. Dit zou een prima hoeveelheid kunnen zijn om af te vallen. Echter, op een weekenddag is haar inname wel ruim 2200 kilocalorieën! Het weekend begint soms al op vrijdag, dus dan heeft ze 4 dagen van ongeveer 1500 kcal en 3 dagen van 2200 kcal. Gemiddeld zit ze dan op zo’n 1800 kcal per dag. Soms drinkt ze doordeweeks meer dan 1 wijntje en op vakantie geniet mevrouw dagelijks van uitgebreid eten, dus gebruikt mevrouw meer kcal dan ik nu heb berekend. Op sommige dagen beweegt mevrouw voldoende, maar op sommige dagen niet genoeg. Alles bij elkaar opgeteld is er zeker wel een verklaring voor die kilo’s die er steeds bijkomen.

Wat zegt dit nu?

Een gewone dag met groente, fruit, een paar boterhammen, een normale warme maaltijd, zuivel en eventueel 1 klein extraatje bevat niet extreem veel kilocalorieën. Zonder een streng dieet te volgen, zou je dus prima kunnen afvallen. Meer variatie zou sowieso wel een advies van mij zijn. Echter, het probleem zit hem bij veel mensen in het weekend. Doordeweeks gaat er wat af, maar in het weekend kom je weer bij. Je gewicht blijft onderaan de streep gelijk of neemt zelfs langzaam toe. Heel frustrerend, maar je kunt hier dus zelf iets aan doen! Probeer ook in het weekend je gezonde patroon vol te houden. Kies één maaltijd of één tussendoortje in het weekend voor een extraatje, maar pak daarna meteen de draad weer op. Je kunt dus prima genieten van een frietje mayonaise OF een gebakje OF een schaaltje chips, maar niet alles in één weekend. Keuzes maken, porties beperken en veel variëren dus!