Niet alleen een nieuw jaar, maar een heel nieuw decennium is begonnen. En hoewel ik het hele jaar door bezig ben met nieuwe dromen en doelen, heeft de start van een nieuw jaar toch ook iets symbolisch. Een jaar vol nieuwe mogelijkheden, kansen en uitdagingen. Een nieuw boek met voor elke dag een lege pagina om te gaan beschrijven zoals jij wilt. Ik kwam een tijdje geleden het woord healthiness tegen en vond dat meteen mijn woord voor 2020. Dit woord omvat voor mij alles, zowel persoonlijk als zakelijk. Ik leg het je graag uit.

Healthiness

Kende jij het woord al? Het is een combinatie van de woorden health en happiness. Ik zocht online naar een definitie van het woord en vond dit: “the state of being vigorous and free from bodily or mental disease”. Vrij vertaald staat er: “jezelf krachtig voelen, zonder lichamelijke of mentale problemen”. Is dat niet wat we allemaal willen?

Met mijn healthiness was het de afgelopen maanden slecht gesteld. Als ik er een cijfer aan mocht geven was het misschien een magere 5. Een zware bevalling en daarna een langdurige herstelperiode. Een baby die veel spuugde en lang onrustig was qua slaapjes overdag. Van hele dagen bezig zijn met werken, bloggen, creatieve dingen doen en nog veel meer, naar 24/7 mama zijn. Ik was ontzettend moe, vaak ontevreden, alles was blegh en ik was zelfs even bang dat ik in een postnatale depressie was beland.

Happiness

Januari voelde voor mij echt als een nieuw begin na mijn zwangerschapsverlof. Terug aan het werk, maar dit jaar ook een nieuwe belangrijke rol als mama. Omdat ik graag een positieve mama, een krachtige vrouw én een positieve ondernemer wil zijn, boekte ik een paar sessies bij mijn lieve coach Marian van ZiensWijs. Het mentale stuk is wat mij betreft alles bepalend om gezond, energiek en gelukkig te kunnen zijn, dus daarom wilde ik daar eerst aan werken. Samen met haar kwam ik al snel tot de conclusie dat mijn perfectionisme en hooggevoeligheid me (weer) een beetje in de weg zaten. Voor het moederschap heb ik (na mijn burn-out) wel geleerd om hier op een positieve manier mee om te gaan. Nu als moeder alles anders is (en ik laag in mijn energie zat na de bevalling) mag ik dat dus opnieuw leren. Meteen een mooi doel voor 2020 en een belangrijk onderdeel om een hoger cijfer te scoren wat betreft mijn healthiness.

Gelukkig was het dus geen postnatale depressie en door nu anders om te gaan met bepaalde gebeurtenissen en gedachten, voel ik me al zoveel beter. Ook het starten met werken hielp hier bij mee, want ik kan daar mijn creativiteit in kwijt én krijg er veel energie van. Ik ben gewoon een leukere mama als ik daarnaast ook kan blijven werken, ontwikkelen en leren. En dat is voor mij oké.

Health

Niet alleen op mentaal vlak heb ik doelen, maar ook fysiek. Voor mijn zwangerschap zat ik best lekker in mijn vel en had ik een fijne balans gevonden. Qua leefstijl, gewicht, maar ook hormonaal. Tijdens mijn zwangerschap (en nu nog door de borstvoeding) ging de balans helemaal overhoop. Ik kwam 27 kilo aan tijdens mijn zwangerschap. Jep, dat is VEEL! Een deel daarvan was vocht, maar het grootste deel kwam toch echt door het extra eten. De laatste maanden van de zwangerschap was er weinig meer van mijn conditie over en de bevalling deed daar nog een schepje bovenop. Het eerste rondje wandelen was ik na 5 minuten al kapot.

Gelukkig zijn de eerste 21,5 kilo er al af, dus nog 5,5 te gaan. De borstvoeding hielp natuurlijk wel een handje mee, maar de laatste kilo’s gaan nu toch wat langzamer. Ik heb ondertussen weer iets meer conditie en ik ben weer gaan sporten, maar dit blijft wel een aandachtspunt. Gevarieerd en gezond eten volgens mijn eigen methode, twee keer per week sporten en lekker veel blijven wandelen zijn dus mijn doelen op het gebied van gezondheid.

Ruimte voor groei

Al met al genoeg om aan te werken en te doen. Mijn healthiness beoordeel ik ondertussen al weer met een 7, maar ik ga dit jaar voor een 9. Waarom geen 10? Omdat ik geloof dat er altijd ruimte mag zijn voor groei en persoonlijke ontwikkeling.

Hoe staat het met jouw HEALTHINESS? Durf je er een cijfer voor te geven en weet je ook op welke vlakken je verbeterpunten liggen?

 

Groetjes Martine