Ik eet best gezond, maar langzaam aan komen er steeds kilo’s bij.

Volgens mij eet ik helemaal niet veel, maar het afvallen lukt niet.

Ik doe zo goed mijn best, maar zie weinig resultaat.

Deze uitspraken hoor ik als diëtist regelmatig in mijn praktijk. Meestal komen we er samen achter dat de waarheid net iets anders ligt. Het leek mij een goed idee om hier wat meer over te vertellen. In een reeks van meerdere blogs geef ik praktische uitleg, tips en tools, zodat jij op een goede manier aan de slag kunt met goed resultaat.

Waarom het afvallen niet lukt

Erfelijke aanleg, een trage stofwisseling, verstoringen in de hormoonhuishouding, medicatie, er zijn inderdaad een aantal oorzaken waardoor afvallen soms niet zo gemakkelijk gaat. Maar dit is echt niet bij iedereen het geval. Sterker nog, ik heb voorbeelden in mijn praktijk van mensen met een trage schildklier die beter afvallen dan mensen zonder enkel medisch probleem. Het wordt tijd om kritisch en eerlijk te gaan zijn naar jezelf. Is het echt waar dat je heel weinig eet of verdwijnt er toch regelmatig een koekje achter je kiezen? Of drink je toch vaker een wijntje dan je in de gaten hebt? Beweeg je eigenlijk wel genoeg om je verbranding op peil te houden? Veel mensen overschatten hoeveel voeding ze nodig hebben en onderschatten hoeveel ze daadwerkelijk binnen krijgen.

Bewustwording

Wanneer je wilt gaan afvallen, is de eerste stap bewustwording. Hoe ziet je leefstijl er nu op dit moment uit? Een goede manier om dit te doen is een dagboekje bijhouden, waarin je opschrijft wat je allemaal eet en hoeveel je beweegt. Als hulpmiddel hierbij heb ik een invulschema voor je gemaakt, wat je kunt downloaden en uitprinten –> Eetdagboek. Schrijf alles zo gedetailleerd mogelijk op, van de boter op je brood tot de olie om in te bakken, het koekje of snoepje tussendoor, de traktatie van je collega, het wijntje of toetje bij de warme maaltijd, het aantal bakjes thee of koffie en of er suiker in zit. Vermeld daarnaast ook wat je aan beweging doet, van de hond uitlaten tot de boodschappen doen op de fiets of wanneer je hebt gesport. Je mag het ook in een app bijhouden (bijvoorbeeld Eetmeter of MyFitnessPal), maar als je het voor het eerst doet werkt het beter om het op te schrijven. Zo kun je de vorige dagen terugzien en daadwerkelijk bewust worden van de verschillen tussen bijvoorbeeld werkdagen en vrije dagen.

Dat is het even voor nu. Aan de slag dus! Volgende week deel ik een nieuwe blog over het berekenen van je voedingsinname met behulp van het eetdagboek. Tot dan.