Regelmatig maak ik courgette pasta klaar. Ik heb een spirelli waarmee ik zelf courgette slierten kan maken, maar ik vind het toch ook wel lekker makkelijk dat AH kant en klare courgette spaghetti verkoopt. Wist je dat de courgette spaghetti van AH samen met de bloemkoolrijst en broccolirijst is uitgeroepen tot winnaar van de Jaarprijs Goede Voeding? Deze prijs wordt uitgereikt om initiatieven te stimuleren die zijn gericht op het verbeteren van het voedingspatroon van de Nederlandse bevolking. Maar waarom is courgette spaghetti nu zo’n goed product? Ik leg het graag voor je uit in deze foodreview.

Het product
De courgette spaghetti is per 400 gram verpakt en te koop bij de meeste Albert Heijns, jaa ook in Tholen, dus voor mij lekker dichtbij! Op de website van AH staat: “Nét even anders. Courgette spaghetti is de ideale manier om eenvoudig je favoriete pastagerecht na te maken met extra groenten. De culinaire mogelijkheden zijn eindeloos.” Daar ben ik het helemaal mee eens. Courgette als vervanging van spaghetti zorgt er voor dat je gemakkelijk meer groente op een dag binnen krijgt. Je kunt met courgette slierten alle varianten maken die jij lekker vindt, van pasta carbonara tot pasta bolognese of pasta pesto!

Ingrediënten
In de verpakking zit courgette en antioxidant (E302). Dit antioxidant is een natuurlijk zuur, wat ook aanwezig is in groente en fruit en het zorgt er voor dat de courgette niet bruin wordt, niks mis mee dus. Als je een courgette vers zelf in slierten snijdt met een spirelli, dan heb je dit voedingszuur natuurlijk niet nodig en is het echt vers.
Om de voordelen van courgette spaghetti te kunnen benoemen, heb ik de ingrediënten vergeleken met de ingrediënten van normale vlugkokende spaghetti van AH. Hier zit het volgende in: 60% durum TARWEgriesmeel, 40% zachte TARWEbloem. Tarwe is dikgedrukt omdat hier gluten in zitten en mensen daar allergisch voor kunnen zijn. Courgette pasta kan dus ook voor mensen met een glutenallergie een prima vervanging zijn om toch lekker te kunnen genieten van een bord ‘pasta’.

  

Voedingswaarde
Ook voor de voedingswaarde heb ik de courgette spaghetti van AH vergeleken met de vlugkokende spaghetti van AH. De voedingswaarde wordt op de verpakking weergegeven per 100 gram, maar 100 gram rauwe spaghetti wordt na koken ongeveer 200 gram spaghetti. Dus om een eerlijke vergelijking te maken heb ik 200 gram courgette spaghetti vergeleken met 100 gram vlugkokende spaghetti.
Je ziet meteen het grote verschil in kilocalorieën en koolhydraten (KH). De courgette spaghetti bevat 5x minder kcal en 7x minder koolhydraten. De courgette spaghetti bevat wel meer suiker, omdat de groente van zichzelf natuurlijke suikers bevat. Omdat er in de courgette spaghetti zo weinig energie zit, bevat het ook veel minder voedingstoffen, zoals eiwitten, vetten en vezels. Aan de ene kant is het dus een goed product om minder kilocalorieën binnen te krijgen en past het ook prima in het koolhydraatbeperkte dieet. Aan de andere kant is de voedingswaarde van andere belangrijke voedingsstoffen dus ook minder en is de vraag of de verzadiging dan wel hetzelfde is. Ook voor sporters zou ik eerder normale (maar dan volkoren!) spaghetti aanbevelen, omdat je dan voldoende energie nodig hebt.

Prijs
De courgette spaghetti kost €1,99 voor 400 gram (2 personen) en de vlugkokende spaghetti is slechts €0,72 voor 500 gram. Je bent met normale spaghetti dus een stuk goedkoper uit. Een gewone courgette kost per stuk €0,54 bij AH en je hebt er per persoon één nodig. Als je voor de caloriearme variant wilt gaan en op de kleintjes moet letten, dan kun je dus beter een spirelli kopen en steeds zelf je courgette slierten maken.

Smaak
Smaak is natuurlijk persoonlijk, maar ik vind de courgette spaghetti een prima vervanging van normale spaghetti. Courgette is redelijk neutraal van smaak en kan daarom in verschillende pastavariaties. Vind je het toch een te grote stap? Doe dan eens de helft minder spaghetti dan normaal en de helft vervangen voor courgette spaghetti, dan eet je toch ook makkelijker wat meer groente. Wie weet haal je zelfs je partner en kinderen over op deze manier!

Conclusie
Ik vind de courgette spaghetti een fijn product om meer groente binnen te krijgen. Ik lust heel graag pasta, maar om het dan toch wat lichter te maken (ja ook ik moet op mijn gewicht letten..) kan de courgette spaghetti prima als variatie. Voor sporters zou ik het niet zo snel aanbevelen, omdat de voedingswaarde een stuk minder is. Wil je op je gewicht letten of volg je een koolhydraatbeperkt dieet, dan is de courgette spaghetti zeker een aanrader!

Gebruikte links:
https://www.ah.nl/producten/product/wi379923/ah-courgette-spaghetti
https://www.ah.nl/producten/product/wi943/ah-vlugkokende-spaghetti

PS deze blog is NIET gesponsord door AH, ik vind de courgette spaghetti gewoon een goed product en wilde dat graag met je delen!