Poeh ken je dat, van die weekenden dat je de touwtjes van je voedingspatroon even helemaal laat vieren? Afgelopen weekend was zo’n weekend voor mij. Een uitgebreid ontbijt in ons vakantiehuisje, een lekker broodje tijdens het shoppen en drie keer uit eten in drie dagen (lees: 3 keer een uitgebreid driegangenmenu!). Prima hoor, af en toe zo’n weekend, maar daarna vind ik het wel weer tijd voor een balansdag.  Als ik dat namelijk niet doe, dan blijf ik hangen in de gezellige weekendmodus en komt er na verloop van weken steeds een kilootje bij. Een balansdag dus: even resetten naar normaal doen met gewone basisvoeding en de extraatjes laten staan. In dit eetdagboek laat ik zien hoe mijn balansdag er ongeveer uit ziet.

Een goed begin is het halve werk

Ik begin op mijn balansdag met een stevig ontbijt van volle yoghurt met fruit en noten. Zo krijg ik meteen goede vetten, vezels en vitamines binnen en ben ik lang verzadigd. Ik gebruik afwisselend vers fruit of diepvriesfruit in de yoghurt en walnoten of gemengde noten. Als ik vroeg heb ontbeten, dan neem ik in de loop van de ochtend nog een stuk fruit en als ik wat later heb ontbeten, dan kan ik prima door tot de lunch.

  

Groene lunch

Op een balansdag laat ik mijn brood een keer staan en gebruik ik bijvoorbeeld een salade als lunch. Mijn favoriet is ijsbergsla met komkommer en tonijn. Ik vind het heerlijk zo’n salade, maar meestal heb ik rond drie uur wel weer trek, dus dan neem ik twee crackers met beleg.

  

Beperkt aardappelen/rijst/pasta

De koolhydraatrijke bronnen zoals aardappelen, rijst en pasta laat ik op een balansdag staan. Asperges met ham en ei kan namelijk prima zonder aardappelen! Veel andere groenten, zoals witlof, sperziebonen, bloemkool en broccoli kunnen ook heel goed zonder koolhydraatbron of ik ben creatief met courgettepasta of bloemkoolrijst. Als ik in de avond ga sporten, dan vind ik het toch wel prettig om een beetje koolhydraten te eten. Ongeveer 150 gram gekookte aardappelen/rijst/pasta is dan een goede hoeveelheid. In de loop van de avond neem ik meestal wel weer een eiwitrijk toetje, zoals kwark met wat zomerfruit, want dat vult dan lekker.

  

Tips

Het is zeker niet nodig om honger te lijden op een balansdag, maar kies bewust en beperk je hoeveelheid! Laat chocolade, snoep, koek, chips, frisdrank en alcohol staan en eet gewoon je groente, fruit, zuivel, vlees/vis, noten en beperkt wat brood of aardappelen, rijst of pasta.
Ga op een balansdag vooral ook lekker bewegen! Wandelen, fietsen, zwemmen, hardlopen, fitnessen, het maakt niet uit wat je doet. Die extra beweging zorgt er voor dat je een lekker voldaan gevoel krijgt en het helpt natuurlijk ook mee om op gewicht te blijven. Succes!