Zon, zee en zilte zaligheden. De persdag van de Zeeuwse hangcultuurmosselen is er weer eentje voor op mijn lijstje van mooie momenten tijdens mijn culinaire ontdekkingsreis door Zeeland. Na een korte ontvangst en toelichting bij Proef Zeeland gaan we de boot op om een kijkje te nemen bij het oogsten van de eerste mosselen. Alleen het vaartochtje is al heerlijk met de zon op m’n hoofd en de wind door m’n haren! Bij het mosselperceel zien we hoe de mosselen binnen gehaald worden en proeven we natuurlijk een verse mossel, rauw en net uit de zee. Zacht en zilt smaakt het, maar ik heb ze toch liever gekookt of gewokt met wat smaakmakers. Terug bij Proef Zeeland krijgen we allerlei lekkers geserveerd; eerst een fris drankje met lamsoren, dan een mosselkroketje (jummie!) en vervolgens zowel gekookte als gewokte mosselen met saus, brood en een salade met zeekraal. Er is een Zeeuws wijntje voor de liefhebbers en heerlijke bonbons in de vorm van een mossel als toetje.

     

Zeeuwse hangcultuur mosselen

Tijdens de persdag leer ik een hoop bij over de hangcultuurmosselen. Het kweken van deze mosselen gebeurt in Zeeland sinds de jaren ’90. Dat is dus nog best kort in vergelijking met de bodemcultuurmosselen, die worden al 150 jaar in Zeeland gekweekt. De kunst van hangcultuurmosselen kweken is afgekeken in Spanje en Italië, waar al veel langer gebruik gemaakt wordt van deze techniek. De Zeeuwse hangcultuurmosselen worden gekweekt aan touwen die in het water hangen. Het mosselzaad hecht zich via de stroming vast aan pluizige touwen die aan een lijn met boeien geknoopt worden. Vervolgens worden de babymosselen aan een nieuwe lijn opgehangen en ‘opgesokt’ in een soort kous, zodat ze zich goed kunnen hechten aan de lijn. Na zo’n anderhalf jaar zijn de mosselen klaar om geoogst te worden. De Zeeuwse hangcultuurmosselen groeien vrij dicht onder het wateroppervlak. Er is hier meer voedsel dan op de bodem en daardoor zijn de hangcultuurmosselen eerder goed dan de Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dit zorgt na een aantal jaren experimenteren nu voor een commercieel succes, want klanten willen zo vroeg mogelijk mosselen hebben.

Zeker Zeeuws keurmerk

Sabine Verburg vertelt tijdens de persdag meer over het Zeker Zeeuws keurmerk. Alle Nederlandse hangcultuurmosselen worden gekweekt in Zeeland. De mosselkwekers leveren hun mosselen onder het keurmerk Zeker Zeeuws® Streekproduct. Dit is een onafhankelijk erkend streekkeurmerk dat garandeert dat een product écht Zeeuws is. Het product moet in Zeeland zijn geteeld, gekweekt, gevist of geproduceerd zijn met Zeeuwse grondstoffen. Het keurmerk staat vooral voor duurzaam, met respect voor milieu, mens en dier. Het Zeker Zeeuws keurmerk is nu ook vertaald naar het Frans, omdat veel producten getransporteerd worden naar Franstalig België. Er zijn al bijna 120 bedrijven aangesloten bij het Zeker Zeeuws keurmerk, van aardappeltelers tot bakkers, vissers, slagers en dus ook mosselkwekers. Nog genoeg adresjes dus om een kijkje te gaan nemen!

     

Proef Zeeland is zeker een plek waar ik nog eens terug wil komen. Je kunt hier een hapje eten of producten uit de viswinkel meenemen voor thuis. Op zo’n zonnige dag als vandaag geniet je van het weer, van het uitzicht en lekker Zeeuwse producten. Ik vind het dan ook jammer als de persdag is afgelopen. Als kers op de taart krijg ik nog een flinke hoeveelheid mosselen mee naar huis, dus binnenkort vind je weer nieuwe Zeeuwse recepten op mijn blog!