Het is prachtig weer, maar aan het begin van de middag is het toch nog redelijk rustig wanneer ik het centrum van Yerseke in loop. Hier en daar zitten wat mensen op een terrasje hun lunch te nuttigen en verder lijkt het een gewone doordeweekse dag. Dat wil “Ko de Oesterman” echter gaan veranderen. Yerseke staat bekend om de schaal- en schelpdieren en wordt in de zomer goed bezocht door toeristen en seafood-liefhebbers. Op woensdag is er echter niet zoveel te doen in de omgeving en daarom heeft Ko, op aanvraag van de Stichting Promotie Yerseke een streekmarkt opgezet. Ik loop een rondje langs alle kramen en begrijp het enthousiasme van Ko. Dankzij zijn ervaring en contacten heeft hij bijna 40 deelnemende standhouders bij elkaar gekregen met een uiteenlopend aanbod van prachtige producten.

Food

Landwinkel de Plantage uit Kruiningen verkoopt op de streekmarkt diverse producten en laat ook graag wat Zeeuwse appelsap proeven, heerlijk! Verderop proef ik een Zeeuws kersenbiertje van Huisbrouwerij de Peelander uit Kerkwerve en een goddelijk stukje fudge van The Fudge Factory uit Vlissingen. Natuurlijk staat Ko de Oesterman er zelf ook met oesters, fruits de mer en andere zilte zaligheden en de Schouwse Palingroker verkoopt zijn Zeker Zeeuws gecertificeerde paling. D&D delicatessen is er met heerlijke Italiaanse broodjes en de kraam van de Worstenman is ook een leuke aanvulling. Er is echt voor iedereen wat wils.

     

Non food

Naast alle Zeeuwse lekkernijen zijn er ook bijzondere kunstwerken te koop, gemaakt door creatieve Zeeuwen. Ik verwonder me over de prachtige mosselkunstwerkjes, zelfgemaakte sieraden met een bloedkoralen look, deurknoppen in de vorm van de beroemde Zeeuwse knop, het bijzondere werk van een mandenmaker, Zeeuwse klederdracht beelden en prachtige sieraden gemaakt van oud bestek! Tussen alle bedrijven door loopt een troubadour op klompen rond, hij speelt en zingt Hollandse liedjes alsof hij nooit anders doet. Ik kan als Zeeuwse alleen maar oprecht trots zijn op ‘onze’ ondernemers die maar wat graag laten zien wat Zeeland allemaal te bieden heeft.

      

Vervolg

De streekmarkt op woensdag 5 juli is de eerste van hopelijk nog vele die gaan komen. Dit jaar staan er in Yerseke nog twee streekmarkten op de planning. Op woensdag 16 augustus, in dezelfde week als de bekende Mosseldag in Yerseke en op woensdag 6 september, aan het begin van het oesterseizoen. Ben je dan in de buurt, kom dan zeker even Zeeland proeven en beleven! Om alvast in de stemming te komen, maakte ik een video van de eerste editie, kijk je mee?

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=3hbOSc57kMM[/embedyt]