“Nationale- en internationale food-helden spreken. Met woorden en met smaken. Food pro’s uit de Zeeuwse keuken en innovatieve producenten ontmoeten elkaar en koken samen, delen kennis en inspiratie. Zet Zeeland op de kaart met Cool Cooking!” De uitnodiging van het eerste CoolCooking Event van de Zilte Academie Zeeland klinkt veelbelovend, dus vol verwachting rijd ik op 29 mei 2017 naar Middelburg.

Zodra ik het prachtige erf van ‘t Hof Welgelegen op loop, komt de geur van gerookte paling en vers gebakken friet mij tegemoet. Peter van der Sterren van de Zeeuwse Palingrokerij laat graag zijn rookkunsten zien en Hans Everse van Zilt-E bakt Zeeuwse friet, dat is meteen lekker smullen!

     

Zowel buiten als binnen zijn leerlingen van Scalda en Nehalennia hapjes aan het bereiden onder leiding van Chef-koks. Oosterscheldekreeft, zeewier, oesters, zeekraal, lamsoren, er komen prachtige Zeeuwse producten voorbij. Ook de mannen van Verstegen Spices & Sauces zijn creatief met gerechtjes, zoals lamscurry. Het begint weer een beetje te kriebelen, want als Zeeuwse Foodie wil ik niet alleen proeven, maar ook leren wat ik in mijn eigen keuken met deze producten kan! Wellicht moet ik toch eens een kookcursus gaan volgen…

     

Na de proeverijen is het tijd voor een minicongres met diverse inspirerende gastsprekers. Alexander Rinnooij Kan (Zilte Academie Zeeland) vindt dat we nog moeten werken aan bewustwording en kennis om culinair Zeeland goed te kunnen presenteren. Hij noemt het voorbeeld van Denemarken, wat eerst vrij onbekend was op culinair gebied, maar door de kracht van ‘Nordic Food’ is Kopenhagen een internationale hotspot geworden. Jo Annes de Bat (Gedeputeerde Provincie Zeeland) benadrukt dat overheid en ondernemers de krachten moeten bundelen. De boodschap ‘samen doen’ komt terug in het verhaal van Saskia Szarafinski (Wethouder Gemeente Middelburg) over smaaklessen en bewustwording bij kinderen op de basisschool. Syrco Bakker (Chef-kok Pure C) vertelt over het werken met regionale producten in de keuken van een toprestaurant, maar ook hoe lastig dit kan zijn qua logistiek. Mads Frederik Fischer-Møller (senior advisor, Nordic Councel of Ministers) adviseert al jarenlang de Deense overheid en vertelt over zijn ervaring met het internationaal op de kaart zetten van de Nordic Kitchen. Vervolgens blaast Henk Oosterling (filosoof) ons omver met de keiharde realiteit van Rotterdamse achterstandswijken, maar laat ook zien dat een schoolprogramma met lessen over tuinieren, koken, gezondheid en beweging een positieve omkeer teweeg brengt. Van passief consumeren naar actief produceren! Jeroen van der Graaf (Verstegen Spices & Sauces) reist de hele wereld af op zoek naar de mooiste smaakcombinaties, hij vertelt over smaakbeleving en hoe we de Zeeuwse keuken juist kunnen verbeteren door naar andere wereldkeukens te kijken.

     

De middag wordt natuurlijk afgesloten met een hapje en een drankje. Zo heb ik nog mooi even de gelegenheid om wat mensen te spreken, want er zijn veel boeiende en inspirerende mensen aanwezig vandaag.

     

Zeeuwse Chefs, een ervaringsdeskundige uit Denemarken, innovatieve producenten, inspirerende gastsprekers en natuurlijk lekker Zeeuws eten en drinken. Het eerste CoolCooking Event van de Zilte Academie Zeeland heeft het voor mij opnieuw bevestigd; Zeeland is een unieke provincie met prachtige streekproducten. Ik ben hier ontzettend trots op en ik wil met mijn blog zowel Zeeuwen als niet-Zeeuwen enthousiast maken om te komen genieten van onze Zilte Zaligheden of er zelf mee te gaan experimenteren. Maar, goed voorbeeld doet goed volgen, dus ik ga verder met mijn culinaire ontdekkingsreis door Zeeland en ik ga zelf ook aan de slag!