Nu de herfst is gekomen, heb ik weer zin in lekkere ovenschotels als diner. Het voordeel van ovenschotels vind ik dat je eindeloos kan variëren met diverse soorten groente, sauzen, kruiden en aardappelen of vervanging. Ik probeer voor een gezonde maaltijd altijd meer dan 200g groente per persoon te gebruiken en sowieso meer groente dan aardappelen.

Dit recept is voor 2 personen.

Dit heb je nodig:

  • 350g bloemkoolroosjes (zakje of vers)
  • 2 uien
  • 400g aardappelschijfjes
  • 100g rundergehakt
  • 125ml crème fraîche light
  • 2 eieren
  • 100g geraspte kaas 30+
  • peterselie (vers of gedroogd)
  • kerriepoeder, evt. peper en zout

Zo maak je de bloemkoolschotel:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook in twee aparte pannen de bloemkoolroosjes 5 min. en de aardappelschijfjes 8 min. voor. Snipper de uien.
  • Rul het gehakt in een koekenpan bruin en bak de uien 3 minuten mee.
  • Verdeel de gekookte aardappelschijfjes over een ingevette ovenschaal, doe vervolgens het gehaktmengsel over de aardappelen en tenslotte de bloemkoolroosjes hier bovenop.
  • Meng in een kom de crème fraîche met 50 ml water, de eieren, geraspte kaas, 2 eetlepels kerriepoeder en 2 eetlepels vers gesneden of gedroogde peterselie. Verdeel dit mengsel met een lepel gelijkmatig over de bloemkoolschotel. Bak de ovenschotel in 30 minuten op 180 graden in de oven.

Eet smakelijk!

Voedingswaarde:

1 portie bloemkoolschotel bevat ongeveer 673 kilocalorieën, 40,8 gram eiwit, 50,1 gram koolhydraten, 32,5 gram vet waarvan 17,2 gram verzadigd vet en 9,3 gram vezels. Dit is berekend met de Eetmeter van het Voedingscentrum.