Jammer dat het aspergeseizoen maar zo kort is, want wat is dat toch een heerlijke groente waar je oneindig veel mee kunt variëren! Dit recept viel zowel bij mijn man als bij mij zo goed in de smaak, dat we het meteen hebben toegevoegd aan ons ons lijstje van favoriete voorjaarsgerechten. Ik haalde de inspiratie voor dit recept uit het magazine van Jumbo en paste de hoeveelheden en ingrediënten zelf wat aan.

Dit recept is voor 2 personen.

Dit heb je nodig:

  • 500g asperges
  • 300g krieltjes
  • 4-5 bosuitjes
  • 100g hamblokjes
  • 125g crème fraîche light
  • 3 eetlepels chilisaus
  • 50g geraspte kaas (30+)
  • olijfolie en/of roomboter

Zo maak je asperges met romige chilisaus en krieltjes:

  • Schil de asperges met een dunschiller, snijd de houtige onderkant er af en snijd de asperges schuin in stukken. Kook de asperges ongeveer 5 minuten en laat uitlekken.
  • Verhit in een koekenpan 1 eetlepel roomboter (of olijfolie) en bak hierin de krieltjes in 10-12 minuten gaar.
  • Snijd de bosui in stukjes. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een wokpan en bak hierin de hamblokjes en bosui 2-3 minuten. Voeg dan de gekookte asperges toe en bak deze al omscheppend nog 5 minuten mee.
  • Voeg de crème fraîche en chilisaus toe aan de ham en asperges en verwarm ongeveer 1-2 minuten. Voeg tenslotte de kaas hier aan toe en schep om zodat de kaas wat smelt.
  • Verdeel de asperges en de krieltjes over 2 borden.

Eet smakelijk!

Voedingswaarde:

Een portie asperges met romige chilisaus en krieltjes bevat ongeveer 568 kilocalorieën, 22,5 gram eiwit, 37,9 gram koolhydraat, 34,8 gram vet, waarvan 16,2 gram verzadigd vet en 7,1 gram vezels. Dit is berekend met de Eetmeter van het Voedingscentrum.

Tips:

  • Ik kies zelf voor crème fraîche light en voor 30+ kaas, omdat dit wat scheelt in kilocalorieën en in verzadigd vet. In zo’n gemengd gerecht vind ik dat je het verschil niet echt proeft. Gaat jouw voorkeur uit naar de volle producten, voel je dan zeker vrij om hiervoor te kiezen.
  • Als je een groter eter bent of veel sport, kun je gerust wat meer krieltjes gebruiken. Ik adviseer voor vrouwen die op hun gewicht willen letten meestal om maximaal 100-150g van koolhydraatrijke producten bij de warme maaltijd te gebruiken. Mijn man is echter een fanatiek sporter, dus die geef ik wel 200-250g krieltjes.
  • De hamblokjes die over blijven, kun je wellicht de dag er na gebruiken in een heerlijke boerenomelet als lunch en de geraspte kaas komt wellicht later in de week ook weer van pas in een ander gerecht.